Learning 2 0

Το Learning 2.0 είναι ένα online πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να ενθαρρύνει την εξερεύνηση και κατ’ επέκταση τη χρήση του Web 2.0, των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα 23 Πραγμάτων.

Το εν λόγω πρόγραμμα αρχικά αναπτύχθηκε και ξεκίνησε για το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Charlotte and Mecklenburg Country (Public Library of Charlotte and Mecklenburg Country) τον Αύγουστο του 2006 με 352 συνολικά συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Helene Blowers PLCMC Technology Directory, με τη βοήθεια και την υποστήριξη αρκετού προσωπικού, βασιζόμενοι στο άρθρο του Stephen Abram “43 Things I (or You) might want to do this year”. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό χτίστηκε πάνω στις εφαρμογές και τις τεχνολογικές καινοτομίες του Web 2.0

Κάθε ενδιαφερόμενη βιβλιοθήκη μπορεί να υιοθετήσει το πρόγραμμα αυτό ελεύθερα κάτω από τη δικαιοδοσία και προστασία που δίνουν τα Creative Commons. Ήδη η ενέργεια αυτή έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων παρόμοιων προγραμμάτων στο χώρο των βιβλιοθηκών με πρώτη τη Yarra Plenty Regional Library system στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Επιγραμματικά, το πρόγραμμα Learning 2.0 της PLCMC άρχισε στις 7 Αυγούστου, διήρκησε 9 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν 23 Πράγματα (23 Things), 23 μικρές ασκήσεις.
Πρώτη εβδομάδα: Introduction (Εισαγωγική εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν και να μάθουν για το πρόγραμμα)
Δεύτερη εβδομάδα: Blogging (Δημιουργία ιστολογίων. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δημιουργήσουν το δικό τους ιστολόγιο, να αναρτήσουν την πρώτη τους δημοσίευση σε αυτό (post) και να εγγραφούν στο πρόγραμμα)
Τρίτη εβδομάδα: Photos and Images (Φωτογραφίες και εικόνες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το Flickr)
Τέταρτη εβδομάδα: RSS AND Newsreaders (Μέσα τροφοδότησης πρόσφατων ενημερώσεων. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν για τα RSS feeds)
Πέμπτη εβδομάδα: Play week (Εβδομάδα παιχνιδιού. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ασχοληθούν με έναν online image generator)
Έκτη εβδομάδα: Tagging, Folksonomies and Techorati (Ετικέτες περιγραφής της πληροφορίας. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να εξερευνήσουν και να εξεικοιωθούν με τους όρους Del.icio.us, Technorati, Tagging).
Έβδομη εβδομάδα: Wikis (Ευέλικτοι και επεξεργάσιμοι ιστότοποι. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν για τα Wikis και πως αυτα μπορούν να αξιοποιηθούν στο χώρο των βιβλιοθηκών)
Όγδοη εβδομάδα: Online applications and tools (Διαδικτυακές εφαρμογές και εργαλεία. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ψάξουν και να βρουν online productivity tools)
Ένατη εβδομάδα: Podcasts, Video and Downloadable audio (Podcasts, Βίντεο και ακουστική εκφόρτωση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαθούν για το YouTube, για podcasts, για εκφόρτωση ακουστικών βιβλίων, βίνετο κ.ά.)

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες συνοψίζουν τις σκέψεις τους για το παρόν πρόγραμμα και μοιράζονται τις εμπειρίες, τις δεξιότητες που αποκόμισαν.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License